Dessa bakas flitigt här hemma då de går fort att baka ut och alla gillar dem!
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap eller honung
1 tsk anis eller andra brödkryddor
13-14 dl rågsikt
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt.
2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet, tillsätt sedan resten av vätskan samt salt, sirap/honung, brödkryddor och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma varje del till en boll som plattas eller kavlas ut till runda kakor ca 17 cm i diameter.
5. Lägg dem på bakplåtpappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
6. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar