lördag 20 februari 2016

Flätad fänkålsfranska

Passar lika bra till en värmande soppa som till frukostkaffet!
2 bröd
5 dl mjölk
50 g jäst
3 msk matolja
1 msk stött fänkål
1 tsk salt
ca 11 dl mjöl

ägg och vallmofrö till pensling

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i bunken och rör ut den med lite av mjölken.
2. Blanda ner olja, stött fänkål och salt samt mjölet i omgångar.
3. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk ca 35 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den blank och smidig.
5. Dela den mitt itu och dela sedan varje del i tre delar. Rulla ut varje del till långa längder och fläta samman dem till två bröd. Låt bröden jäsa övertäckta på smord plåt ca 25 minuter.
6. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter tills bröden får fin färg.
7. Låt dem svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar