söndag 10 maj 2015

Havrebröd


Hur goda som helst! Riktigt saftiga havrebröd som är omöjliga att motstå nybakade!

2 dl havregryn
4 dl vatten
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 liter mjöl
50 g jäst
1 msk socker
1 msk smör

1. Börja med att koka en gröt av vatten, havregryn och salt. Låt koka i 5 minuter, rör då och då.
2. Rör ut jästen med lite av mjölken och späd gröten med resten. Rör även i smöret och sockret. Kontrollera att vätskan är fingervarm (ca 37 grader) och blanda i jästen och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i fyra delar. Kavla varje del till en rund kaka, ca 20 cm i diameter.
4. Lägg kakorna på smorda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Nagga dem med gaffel och grädda i ugn på 200 grader i ca 12 minuter.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar