Klassiska rosenbröd som passar bra som frukost-, mellanmåls- eller soppbröd.
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl mjöl
1 uppvispat ägg till pensling samt vallmo eller sesamfrö till garnering
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula sönder jästen i en bunke. rör ut med lite av smörblandningen, tillsätt sedan resten, samt salt, socker och nästan allt mjöl (resten ska vara till utbakningen).
3. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
4. Ta upp degen och knåda degen lätt. Rulla ut till 3 längder och dela varje del i 10 delar. Forma varje del till en rund bulle. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och klipp ett kryss i varje bulle. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 225-250.
5. Pensla med ett uppvispat ägg och garnera med vallmo eller sesamfrö.
6. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar