lördag 12 december 2015

Soppbröd

Suveränt soppbröd! De är lätta att göra och jästiden är kort.


ca 15 bröd


50 g jäst
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 msk socker
1 ägg
100 g smör
ca 5 1/2 dl mjöl


1 ägg till pensling


1. Rör ut jästen med den kalla mjölken.
2. Tillsätt salt, socker och ägg samt skiva ned smöret.
3. Arbeta in mjölet och knåda degen slät.
4. Låt degen vila några minuter och kavla sedan ut den till en rektangulär kaka 20X65 cm.
5. Pensla med sammanvispat ägg och vik degen i tre delar på längden. Vänd längden upp och ned så att skarven inte syns.
6. Pensla med ägg och strö över vallmofrö, sesamfrö eller havregryn som garnering.
7. Skär degen i 5 cm breda bitar. Lägg bitarna på en plåt och låt dem jäsa 15-20 min. sätt ugnen på 225 grader under tiden.
8. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar