fredag 17 oktober 2014

Äppelpajmuffins

En överraskande god kombination av äppelpaj och muffins då dessa goda muffins med smak av citron, äpple och kanel toppas med smuldeg!


Detta recept ger 12 mellanstora muffins. Börja med att sätta ugnen på varmluft 200 grader (vanlig ugn 175 grader skulle jag tro). Sedan tycker jag det är smart att börja med muffinsen uppifrån och ner, alltså börja förbereda toppingen.

Smuldeg
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl mjöl
1 dl socker

*Häll alla torra ingredienser i en bunke och lägg i smöret i mindre bitar. Nyp ihop det till en smuldeg.


Fyllning
3 stora äpplen
2 msk socker
2 tsk kanel
smör att steka i

*klyfta äpplena och vänd dem i socker och kanel. Ha lite smör i en stekpanna och stek äpplena lite mjuka.


Muffinssmet
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

* smält smöret.
* vispa sedan ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Rör sedan i den rivna citronen.
* blanda mjöl, salt och bakpulver i en egen bunke innan de rörs ned i äggsmeten. Tillsätt nu det smälta smöret.
* blanda försiktigt i äppelbitarna i smeten och häll upp smeten i formar (fyll upp 2/3). Strössla över rikligt med smuldegen.
* grädda ca 12-15 minuter.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar