ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk honung eller socker
ca 12 dl mjöl, varav 2-3 dl kan bytas ut till grahamsmjöl.
till garnering
1 uppvispat ägg
vallmo/sesamfrö/solroskärnor/havregryn
1. Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula jästen och lös upp den med degspadet.
3. Tillsätt salt, honung och mjöl (spara lite mjöl till utbakningen). Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
4. Ta upp degen och knåda den. Rulla ut till tre längder och dela varje längd i 10 bitar.
5. Forma varje bit till en bulle och lägg dem ganska tätt på en plåt med bakplåtspapper. Tanken är att de ska jäsa ihop till en helhet. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
6. Pensla med uppvispat ägg och garnera med vallmofrö eller liknande. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar