Jag förälskade mig i Bagels under mitt första besök i USA. Jag gillar mina bagels bäst med cream cheeese, rökt skinka, lite purjolök och tomat. Eller rostade!
Ingredienser till ca 12 st
5 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
2 msk sirap eller socker
ca 14 dl mjöl
ev sesam eller vallmofrö
1. Värm vattnet till 37 grader. smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet liksom olja, salt, sirap och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen).
2. Arbeta degen smidig och låt jäsa ca 1 timme.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Dela den i 12 bitar.
4. Det finns två sätt att baka ut varje del, endera formar man varje del till en bulle och trycker ner tummen/pekfingret mitt i och snurrar bullen så att det bildas ett allt större hål. Eller så kan man istället forma varje del till en ca 30 cm lång rulle som är lite smalare i ändarna som man sätter samman ordentligt. Vilket du än väljer, så tänk på att göra hålet lite större än du vill ha det eftersom det jäser ihop annars.
5. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper, snåla inte på mjölet, då blir de svåra att lossa inför kokningen. Det misstaget har jag provat nämligen! Täck över bröden och låt jäsa ca 15 min. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader.
6. Koka upp 4 liter vatten i en rymlig gryta (påbörja gärna innan jästiden gått ut). Lägg i 3-4 ringar i taget och koka ca 1 min på varje sida. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och strö ev över sesam/vallmofrö.
7. Grädda mitt i ugnen 15-20 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar