Detta är sommarens tårta; lätt och fräsch!
Marängbotten:
4 äggvitor
3 dl socker
1 krm ättika (24%)
3 dl Rice Crispies
* Vispa äggvitorna, sockret och ättikan till ett hårt skum. Du ska kunna vända bunken upp och ned utan att det rinner ut, då är det lagom hårt! Rör nu i Rice Crispies.
* Lägg bakplåtspapper i en långpanna (30X40) med kanter. Häll i smeten. Stek i 125 grader i 1 timma och 15 minuter. Dela den i två halvor när den har svalnat.
Fyllning:
Det finns två sorters fyllning att välja på; smörkräm eller Lemon curd. Med smörkrämen blir tårtan lite sötare och det brukar falla barn i smaken. En annan fördel med smörkrämen är att man tar tillvara lika många äggulor som äggvitor. Men jag tycker att det blir en väldigt frisk smak med Lemon curd så jag gör ofta den fyllningen.
smörkräm
4 äggulor
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjöl
1 dl socker
125 g smör
* Koka allt utom smör så att det blir en tjock kräm, rör sedan i smöret skuret i bitar tills det smälter ihop med krämen. Kyl krämen och bred sedan ut den mellan bottnarna.
Lemon curd
* Vispa ner 2 ägg och 2 dl socker i en gryta. Tillsätt saften av 2 citroner. Låt detta sjuda tills krämen blir tjock. Rör hela tiden så att den inte bränner fast och låt den inte koka. Rör sedan i 75 g smör skuret i småbitar tills det smälter ihop med krämen. Låt svalna.
Jag brukar blanda Lemon curd med lite vispad grädde och breda ut mellan bottnarna. All Lemon curd går inte åt till tårtan men krämen står sig i kylskåp ca 1 vecka och är gott på rostat bröd eller nygräddade scones.
Garnering:
ca 2 dl vipgrädde
1 liter jordgubbar
* bred vispad grädde över tårtan och garnera med jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar