onsdag 3 december 2014

Chokladkola

Oemotståndlig chokladkola! Kan inte sluta smaka... Om du bara har tid för en sorts julgodis satsa på dessa kolor!


100 g smör
2 dl vispgrädde
3,5 dl socker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka under omrörning (jag började på högsta och skruvade sedan ner till medelvärme) tills smeten når 124-125 grader.
2. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd form, ca 20x30 cm. Låt svalna innan du lyfter upp den stelnade smeten och skär i lagom stora bitar. Klipp sedan ut små fyrkantiga pappersbitar av bakplåtspapper som du använder att slå in kolorna i.

Jag tycker att det är  mycket enklare att använda digital termometer än att göra kulprov. Är man uppe i rätt temperatur så blir det garanterat en bra konsistens på kolorna. På min spis tog det kanske 20-25 minuter, jag pratade i telefon under tiden så jag kollade inte på klockan :-) För övrigt skulle jag nog rekommendera att prata i telefon eller med en familjemedlem så att man har något att göra under tiden man står och rör i grytan :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar