Ljuvlig citronmarängpaj! Har aldrig ätit det tidigare men sett receptet i en bok. Jag trodde att det skulle smaka gott men vara lite torrt och tråkigt då jag är van att äta bärpaj med vaniljsås. MEN vad förvånad jag blev! Vilken fantastisk kombination av den spröda pajbottnen, krämiga och syrliga citronfyllningen och den mjuka söta marängen! Det var mycket godare än vad jag hade vågat hoppas på. Prova du med!
Pajdeg
3 dl mjöl
150 g smör
1 ägg
1. Kör alla ingredienser i matberedaren tills det blir en deg. Lägg degen (övertäckt) i kylskåpet att vila ca 30 min.
2. Kavla ut den så att den passar pajformen, den ska täcka både botten och kanter. Lägg den i en osmord form och tryck till. Låt degen stå svalt ytterligare 15 min. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader.
3. Nagga bottenplattan och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt pajskalet svalna i formen.
Fyllning
Nu hade jag redan lemoncurd i kylskåpet som jag gjort två dagar innan så jag använde helt enkelt den, men den blev lite lös så jag tror att om man använder sig av det här receptet med maizena så gissar jag att den blir lite fastare. Plus att du här använder 3 äggulor och till marängen behöver du 3 äggvitor, så det går på ett ut.
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 msk majsstärkelse (maizena)
5 msk pressad citron
3 äggulor
2 msk smör
1. Blanda vatten, socker, maizena och citron i en kastrull. Rör medan det kokar upp. Tag kastrullen från värmen.
2. Rör ned äggulorna i krämen. Låt krämen sjuda men inte koka! Blanda i smöret och låt krämen kallna. Häll fyllningen i pajskalet.
Om nu någon ändå vill köra samma lemoncurd som jag använde till fyllningen så kommer receptet här. Jag brukar köra två olika recept när jag gör lemoncurd. Det enklaste och snabbaste receptet är följande (och det får tydlig citronsmak):
2 ägg
2 dl socker
2 citroner (har du stora citroner -ta 1 1/2)
75 g smör
1. Vispa ägg och socker i en gryta, tillsätt saften av citronerna. Låt detta sjuda så att det tjocknar under tiden du rör om. Men låt inte krämen koka!
2. När krämen tjocknar klickar du i smöret i mindre bitar och rör tills smöret lösts upp. Låt krämen svalna.
Maräng
3 äggvitor
1 1/2-2 dl socker
1. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska hårt. Vänd ner resten av sockret. Bred marängen över citronkrämen. ´
2. Grädda mitt i ugnen på 175 grader tills marängen fått lite färg. Låt svalna lite. Vill man så kan man ta ur pajen ur formen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar