lördag 13 december 2014

Vackra praliner

Läckra praliner med två sorters fyllning. Varför inte fylla dem med nougat som smälter i munnen. Eller överraska med jordnötsfyllning. Vackra och garanterat uppskattade! De är inte svåra att göra men däremot lite pilliga så tålamod krävs.

Jag har gjort dessa lite i omgångar så jag har tyvärr inga bra måttangivelser. Men så här gör du:

Ställ fram ca 20 knäckformar (eller hur många du tror att du orkar göra)
Smält choklad i vattenbad, detta ska användas till att täcka formarna. Häll en liten droppe smält choklad i en form (med en tesked) du behöver nu en liten pensel som du kan doppa i den smälta chokladen och pensla ut så att choklad täcker botten och kanter. Gör så med alla former. Detta moment tar lite tid så sätt på lite stämningsfull julmusik när du pysslar med detta. Ställ formarna i kylen tills chokladen stelnat.

Eventuellt kan du behöva bättra på med mera smält choklad om det inte har täckt ordentligt.

Nougatfyllning: Väljer du nougatfyllning är det nu dags att smälta nougaten i ett vattenbad. Droppa nougat i varje form men inte riktigt ända upp till kanten. Ställ åter in i kylen så att fyllningen stelnar. 

Smält mera blockchoklad som du sedan täcker nougaten med, som ett lock. Åter in i kylen för att stelna. Sedan är de klara. Vill man låter man dem vara kvar i formarna, men använder man vanliga knäckformar, blir det snyggare att servera dem utan papper tycker jag.
                                                                              
Jordnötsfyllning: Väljer du jordnötsfyllning behöver du jordnötssmör och florsocker till fyllningen. Ta en del florsocker och två delar jordnötssmör. Tex 1/2 dl florsocker och 1 dl jordnötssmör. Rör ihop detta och fyll inte riktigt ända upp till kanten på formarna.

Sedan smälter du choklad och breder över som ett lock, precis som med nougatfyllningen. Låt stelna. Klart!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar