ca 70 st
2 dl vispgrädde2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
smaksättning: krossad turkisk peppar, krossad polkagris eller klassiskt med hackad skållad mandel
1. Börja med att krossa lite polkagris och turkisk peppar om du vill använda det som smaksättning. Eller skålla och hacka mandel.
2. Häll grädde, smör, socker och sirap i en kastrull och låt koka under omrörning. Använd enklast en digital termometer för att få bästa resultat, annars kan man också göra kulprovet. När termometern visar 125 grader är det klart. Vill man ha riktigt hård knäck kokar man längre.
3. Nu kommer det trixiga momentet att få smeten i pappersformarna som du ställt på en plåt. Jag brukar skopa i med två teskedar, men provade den här gången att använda den urtvättade gräddtetran att hälla från. Alltså först öppnar man toppen, skopar i smet med en såsslev och använder sig av tetrans pip för att hälla i formarna.
Det funkade jättebra med första tredjedelen av smeten sedan började den stelna lite och då blir det lite svårare. Det stelnar fortare på detta vis men samtidigt går det fortare att fylla formarna. Jag delade upp smeten i tre delar; en naturell, en med polkagris och en med lakrits. Givetvis kan man värma lite på grytan igen för att få knäcken lättare att jobba med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar