lördag 6 september 2014
Äppelkaka
Läcker äppelkaka
Jag brukar mest göra äppelpaj men ville prova att göra en äppelkaka. Hade inget recept utan försökte slänga ihop nåt eget. Det blev en mjuk äppelkaka med mandelkola-täcke. Sött men gott!
Börja med att göra en sockerkaksbotten (vilket recept som helst går bra, jag gjorde så här)
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
(ev smaksätt med vanilj eller kardemumma)
3-4 äpplen
kanel
(pyttelite socker)
* sätt ugnen på 175 grader
* smörj och bröa en form, (snyggast blir det med avtagbar kant så glasyren kan rinna ned lite på sidan)
* smält smöret och häll sedan i mjölken
* vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk/smör vätskan
* Tillsätt mjölet blandat med bakpulver
* Häll smeten i formen
*skär 3-4 äpplen i bitar och vänd runt med kanel i en skål. Häll äpplebitarna över smeten och tryck gärna ned dem lite grann
* Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter
När det är ca en kvart kvar av tiden i ugnen kan man börja med glasyren
Till glasyren använde jag:
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
mandel/hasselnötter/havregryn
* Rör ihop alla ingredienser i en gryta och låt det koka ca 15 minuter, tills det börjat tjockna. Rör sedan i flagad mandel, havregryn och/eller hackade hasselnötter. Funkar säkert bra med kokos också.
* Häll glasyren över kakan och ställ in den i ugnen igen, denna gång högt upp och i 225 grader. Låt den vara inne tills den börjar få fin färg, ca 8 min.
Servera gärna med vaniljglass eller vaniljvisp
Etiketter:
Pajer
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar