söndag 21 september 2014

Linfröfrallor

Ett av mina favoritbröd. Saftiga frallor som är helt ljuvliga lite ljumma så att smöret smälter...

Ingredienser 
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1 1/2 dl havregryn
50 g jäst
2 dl lätt crème fraîche 
1 tsk salt
3 msk sirap
1 tsk bakpulver
10 dl mjöl

* Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt svalna. 
* Värm 2 dl mjölk till 37 grader. Lös upp jästen med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, gröten, crème fraîche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg.
* Låt degen jäsa 40 minuter. Kavla ut till en 2 1/2 cm tjock kaka och gör rundlar med mått ca 8 cm i diameter (använd tex en mugg). Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper. Nagga bröden och låt jäsa 15 minuter.
* Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
* Jag brukar dela dem och äta dem som frallor men man kan äta dem som tekakor också för de blir inte så tjocka. Fast man kan också baka ut dem som vanliga frallor om man hellre vill det.

Det är inte så dumt att lägga till lite riven morot i degen :-)

2 kommentarer:

  1. Jättegott bröd, Susanne!
    Bakade det för några veckor sedan och nu är jag igång igen. Mina blir mer likt tekakor men väldig goda. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper.

    SvaraRadera
  2. Jätteroligt att du gillar dem! Ja, de blir inte så höga så de funkar bra som tekakor också! :-)

    SvaraRadera