tisdag 30 september 2014

Fantastiska fudgekakor


Måste dela med mig av det här fantastiskt goda och enkla receptet på fudgekakor. Det har varit en favorit genom åren på födelsedagar och oftast har jag gjort en och en halv sats i långpanna istället. Skulle det bli några kakor över går de utmärkt att frysa. Men det brukar inte bli så många över...

Till en vanlig sockerkaksform:
200 g smör el. margarin
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver 

Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g blockchoklad (mörk eller ljus väljer du själv)
100 g smör

Gör såhär:
* sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form eller klä en långpanna med bakplåtspapper om du gör 1 1/2 sats.
* smält smöret och låt svalna. Rör sedan i socker och ägg.
* blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke innan du tillsätter dem till smeten.
* rör till en slät massa och bred ut i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen 15- 20 minuter. Låt kakan svalna innan du breder på glasyren.

* glasyren görs genom att blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull 
* koka massan tills den tjocknar i 10-15 minuter. 
* ta kastrullen från värmen och blanda ner det kalla smöret skuren i bitar. 
* bred glasyren över kakan. Har du gjort kakan i långpanna så skär upp den i bitar, annars kan du servera den som en tårta. Servera gärna tillsammans med vispad grädde. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar