lördag 20 september 2014

Lakritskladdkaka




Gillar du lakrits? Då är det här kladdkakan för dig! 

Jag experimenterade lite och rörde ned grovt krossad turkisk peppar i halva kakan och det blev supergott! Det förhöjde lakritssmaken. Rekommenderas verkligen om man gillar saltlakrits. 

Gillar man sötlakrits kan man istället hacka ned bitar med kick-kola i smeten. Till denna kaka hade jag provat använda lakritspulver och det ger en tydlig eftersmak av lakrits. Men det går bra utan pulver också, då blir det en god balans mellan choklad och lakrits. 

Mitt grundrecept för kladdkaka som jag brukar använda är detta:

125 g smält margarin
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

För att spara disk, smälter jag smöret i en gryta och rör i socker, ägg och övriga ingredienser med en handvisp. Grädda i ugn på 175 grader i 15-20 minuter. 

Jag tycker det blir bäst om man gör kladdkakan dagen innan den ska bjudas på och tar ut den när den är ganska kladdig för då får den perfekt konsistens under natten i kylskåpet.

Servera kakan med grädde, och om du rör i hallon i grädden blir det ännu godare! 

Nästa gång ska jag prova blanda kick och turkiskpeppar i smeten och kanske få till en smakbrytning med citron... man kan ju aldrig göra för mycket kladdkaka ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar