Bröd i långpanna går fort att baka ut och grädda. Med skårade rutor är det enkelt att bryta loss frallor. Perfekt när man inte har lust eller tid att stå och rulla varje degbit...
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
4 1/2 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarm) och rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, honung, salt, linfrön, rågsikt och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig, tills den släpper kanterna. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
2. Klä en långpanna, ca 30X40 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan och skåra rutor med kniv eller degskrapa ända ner till bottnen. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
4. Bryt bitar av brödet när det kallnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar