Ja, det är ett tag kvar till lucia men jag kunde inte låta bli. Är ju så gott med saffran i bulldegen!
Jag tillhör dem som använt kesella i tron om att det skulle ge riktigt saftiga bullar men hörde förra året att detta bara var en myt. Nåväl jag tycker nog att mina saffransbullar varit saftiga så jag vet inte jag...
I alla fall ska man tydligen arbeta in rumsvarmt smör istället för att smälta det. Jag har provat det på vanliga bullar och det blev också väldigt saftigt och bra.
Nu har jag fått ett annat tips, en liten bagarhemlis, som jag har provat i det här receptet. Läs receptet får du se...
Sammanfattningsvis så tycker jag alla tre knepen funkar. Men vilket som funkar bäst för att hålla dem saftiga i flera dagar kan jag inte säga för våra bullar räcker aldrig längre än till dagen efter :-)
2 pkt saffran
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 1/2 dl socker eller sirap
ca 75 g mandelmassa
ca 1 1/2 dl grädde
1 ägg
ca 14 dl mjöl
ett uppvispat ägg till pensling
russin till lussekatternas dekoration
för bullar: fyllning av smör, mandelmassa, kanel (har ingen måttangivelse här, "gjorde på känn")
pärlsocker till bullarna
1. Stöt saffran med lite socker i en mortel så det blir finmalt. Häll i lite av mjölken så att den blandar sig med saffran.
2. Riv mandelmassan och häll den och grädden i en kastrull och låt detta smälta ihop. Det är detta som gör degen saftigare, men utan att ge smak.
3. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken så att den blir fingervarm (37 grader).
4. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saffransmjölken, mandelmassagrädden, salt, socker/sirap (jag tog sirap denna gång), ägg och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Av halva degen gjorde jag lussekatter, blev 16 st. Av andra halvan gjorde jag som "vanliga bullar" med fyllning av smör, mandelmassa och på hälften av dem även kanel.
6. Låt dem jäsa på plåtar i 30-40 minuter.
7. Dekorera russin på lussekatterna. Pensla bröden med uppvispat ägg. Ev pärlsocker på bullarna.
8. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 7 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar