Denna goda limpa fick jag smaka nybakad hos grannen och jag åt väl ungefär en halv limpa själv. De är helt underbara nygräddade och håller sig mjuka och färska länge tack vare morötterna, vilka dessutom ger bröden en vacker färg. De är dessutom mycket goda att rosta.
25 g jäst
3 1/2 dl mjölk, fingervarm
1 1/2 tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1-2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4-5 dl rågsikt
1. Smula jästen, tillsätt mjölk, sedan salt, smör, sirap, morötter och havregryn. Blanda detta ordentligt.
2. Tillsätt mjöl och rågsikt lite i taget. Knåda degen kraftigt några minuter.
3. Låt den jäsa 45 minuter.
4. Forma två limpor, skär några snitt på ytan, lägg i smorda eller bakplåtspappersförsedda avlånga formar.
5. Låt bröden jäsa 30 minuter.
6. Grädda längst ned i ugnen på 200 grader i 25-35 minuter.
7. Stjälp bröden ur formarna och låt dem kallna lite.
8. Servera dem ljumma med smör och ev. ost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar